maandag 5 januari 2009

Dorinde van Oort - Vrouw in de Schaduw.


"Niets is wat het lijkt".

Annetje Beets,kraamverpleegster,sterft op bijna 100 jarige leeftijd. Ze heeft niets bijzonders gedaan in haar leven dat een boek over haar zou kunnen rechtvaardigen. Zo lijkt het...

Wat haar leven echter zo bijzonder maakt,is de universele betekenis ervan. 'Vrouw in de Schaduw' gaat over hoe mensen omgaan met familiegeschiedenis,conventies,moraal en met onze passies.

****

Rita Verschuur - Het Geheim van mijn Moeder.


Midden in de oorlog,toen Rita Verschuur bijna acht jaar oud was,verliet haar moeder Rita en haar vader voor 'een mijnheer van de tennisclub'. Deze affaire liep binnen drie weken op niets uit,maar haar moeder bleef een onafhankelijk leven leiden waarin mannen een prominente rol speelden. Ze trad ook nog twee keer in het huwelijk.

Ruim 65 jaar later,tijdens de crematie van de moeder,herdenkt de dochter haar als een vrouw die haar eigen weg ging en ze noemt haar dapper.
Twee weken later moet de dochter tot haar onsteltenis constateren dat ze alle aanwezigen wel een rectificatie had willen sturen.
Gelieve het woordje dapper te vervangen door laf.Want de moeder heeft een paar jaar voor haar dood haar dochter onterft ten gunste van haar zoon uit een later huwelijk (wat toen net kon vanwege een pas veranderde wet.) Zo heeft de moeder haar dochter voor de tweede keer in de steek gelaten. Deze schokkende ontdekking zet voor de dochter hun levenslang toch al moeizame relatie in een schril nieuw licht. (Rita Verschuur is ook bekend vanwege het vertalen van boeken van Astrid Lindgren.)

***